logo
header

Turmuligheter i Torpa statsallmenning og nærområdet

blkosI Torpa statsallmenning finnes det mange ulike turmuligheter for enhver smak og fysisk tilstand. Tilrettelagte naturstier og skiløyper finner du mer om på egne sider. I tillegg til dette finnes det flere merkede stier, både i skogsterreng og i fjellterreng. Djuptjernskampen, Røssjøkollene og Solskiva er ynda turmål innenfor statsallmenningens grenser. Videre går det stier fra området opp på andre populære topper som Spåtind og Snuen. Det er heller ikke langt til Ormtjernkampen.

Rute til Solskiva (ca 3 km) og Djuptjernkampen (ca 6 km) starter ved P-plass ved vegen inn til Tronhus ved Sæbu-Røssjøen. Følg veg til Tronhus der det til høyre går tydelig sti opp bjørkeskogen. Solskiva ligger 1184 moh mens Djuptjernkampen, som er høgeste topp i statsallmenningen ruver hele 1325 moh og gie en fantastisk utsikt.

Det beste utgangspunktet for en flott tur til Røssjøkollene starter ved å kjøre 50 meter inn stikkveg ved Tretjern (3 km øst for Lenningen) der det er P-plass. Herfra går det tydelig sti opp til Røssjøkollvannet og hytta (ca 3,5 km). En runde opp på de ulike toppene på Røssjøkollene (underkant av 1300 moh) gir flott utsikt. Det er også fin sti som starter rett øst for Storlægeren og går via Leikvamlægeret.

Spåtind-toppen er et ettertraktet turmål i området. Parkèr ved slette ca 1 km sør for Lenningen. Vær obs på hestefølge i forhold til bil. Herfra går det sti opp til Spåtind (1414 moh) - ca 6 km. Sti til Spåtind finnes også bl.a. fra sørenden av Synnfjorden, fra Fjellsetra i Hugulia og fra Feplassen i Etnedal.

Ved Oppsjøkrysset er det fint å parkere for så å følge vegen opp til Rokvamsetra og videre sti opp på toppen av Snuen.

Det finnes også mange trivelige turer under tregrensa. Fra Lenningen går det sti bl.a. til Lundsetra. Det er også fint å følge vegen forbi Tronhus og innerst i Sæbu-Røssjøen, samt stien fra Gardsetra til Slugua.

Inn til våre gapahuker ved Skardtjernet (følger naturstien fra Lundsetra) og Olaputten (merka sti 1 km nord for Spåtind hotell) er det også flott å gå. Ta også en tur videre innover fra Skardtjernet langs merka sti til sagnomsuste Sionsplassen.

Det kan spesielt anbefales en båttur på Sæbu-Røssjøen en fin sommerkveld - med eller uten fiskestang/oter. Vi har fem utleiebåter ved Røssjørumpa 2 km øst for Lenningen. Disse kan leies ved Lenningen fjellstue.

For sykkelentusiaster er det flotte veger å sykle på i området.